Kde se najíst na Lefkadě a co určitě ochutnat!

Vychvalovat řeckou kuchyni asi netřeba – kdo ochutnal ví, kdo ne – měl by a to rychle!

Shrnu tady top jídla, který byste si neměli nechat ujít a taky vám povím, kam na ně zajít.

 

Pita Gyros

Tenhle řeckej vynález je dokonalost a praktičnost sama. Prostě narveme všechno potřebný do pity tak, abychom to mohli sníst co nejpohodlněji.

Má to všechno: perfektně ogrilované vepřové (můžete si dát i kuřecí, ale to podle mě není ono), hranolky, čerstvá rajčata, červenou cibuli a tzatziki! Ochutnala jsem gyros na hodně místech v Řecku, ale nic se nevyrovná Gyrosu od Yannise a jeho rodiny.

 

Už leta tvrdím, že to sype nějakýma drogama, protože na ten gyros budete mít chuť každý den! A za 2,50€ za kus vás to opravdu nezruinuje.

 

 

Smažené kalamáry

Jako dítě jsem se po tom mohla utlouct, ale jak rostu, přijde mi trochu barbarské mořské plody smažit. Kalamáry to ale snesou a rozhodně doporučuju si je dát.

Pokud ale nedáváte smažený tolik jako já, poproste je, aby vám jako přílohu místo hranolek dali salát! Ve Vagelaras taverně vám ale ty hranolky ani nenabídnou, což je podle mě super!

 

Čerstvé ryby

Když už jste u moře, koukejte ochutnat co nejvíc potvor to jde! A pokud se bojíte, začněte rybou! Takovým red snapperem nic nezkazíte a můžete si ho dát zase ve Vagelaras taverně ve Vasiliki.

Chobotnice v octu

Tohle je hrozná gurmánská paráda na předkrm! Chapadýlka naložený v octu s bylinkama a třeba šalotkou nebo rajčátkama! Je to na studeno, takže vás to hezky zchladí a zároveň lehký, takže se nepřecpete a budete ready na hlavní chod. A co taverna, to jiná příprava – ochutnejte jak velký rozdíl mají mezi Vagelaras tavernou a The Barell v Nidri.

 

 

 

 

Tzatziki

Ty si musíte objednat snad v každé restauraci, kam zajdete! V jednoduchosti je krása, takže vás něco jako hutný řecký jogurt s nastrouhanou okurkou, rozdrceným česnekem a speciální směsicí koření nemůže urazit. V každé taverně vám hned po usazení nabídnou ošatku s čerstvým chlebem, takže stačí objednat tzatziki a hezky se naladit!

Každá rodina má vlastní recept a člověk se až diví, jak rozdílný můžou jednotlivý porce být! Naše nejoblíbenější jsou asi v The Old Plane Tree taverně, ale třeba objevíte nějaké ještě lepší!

 

 

 

Jehněčí Kleftiko

Už se vám zajídal mořský potvory a máte chuť na pořádně maso? Objednejte si Kleftiko! Pomalu tažené masíčko pečené v papíru s kořenovou zeleninou. Přinesou vám ho v klasické kameninové nádobě a věřte, že se vám bude rozplývat na jazyku. Nejvíce si na něm pochutnáte v taverně The Barrel v Nidri – a i kdybyste neměli cestu kolem Nidri, tak tahle restaurace za tu zajížďku stojí.

 

Hovězí Stifado

Další rozpadající se maso! Opět pořádně namarinované a pomalu pečené zadní hovězí s rajčaty a bramborem, také v kameninové formě. Tohle najdete nejlepší v The Old Plane Tree taverně ve vesničce Kontarena kousek od Vasiliki.

 

Feta sýr

Pravá feta má do balkánu daleko, takže pokud budete projíždět horama a narazíte na babičky co prodávají domácí fetu, nebojte se tuhle smradlavou parádu ochutnat! Výhoda pro lidi, co mají alergii na kravské mléko jako já (je někdo takovej vůbec?), že pravá feta je čistě ovčí.

Med

Nevím čím jsou místní včely tak unikátní, ale ten med maj sakra dobrej. Kupujeme ho u silnice na západní straně ostrova (ideálně po cestě na Egremni nebo Porto Katsiki) a čím starší babička ho prodává, tím lepší med (alespoň to si nakecávám a v hlavě mi to zní dobře). Do těch skleniček rovnou přidávaj místní oříšky a prsknout si to ráno na řeckej jogurt je moc dobrý.

 

Baklava

Tohle je parádní bomba k nakopnutí na snídani a jako zákusek ke kafi. Tenoulinký listový těsto prokládaný oříškama a prolitý medem. Měří to většinou asi 3x3cm a vypadá, že byste toho mohli sníst tuny, já jich ale víc jak 4ks nesnědla, je to strašně hutný! Moc dobrou mají v pekárně, která se schovává za Yannisovým gyrosem.

 

Frappé

Nejspíš nic pro velké kávové gurmány, protože řekové dělají Frappé z rozpustnýho kafe, který našlehají s cukrem, mlékem a ledem (dle libosti). Je to ale bezvadně osvěžující a nenáročná forma kafe.